|

Polotmava IPA – uvareno

Dalsi pokus o uvareni cerveneho-nacervenaleho piva. Pouzil jsem uz nemecky slad Carared od Weyermann®. Doufam, ze se barva trosku jeste zlepsi. Pri vyslazovani byla sladina docela cervena. Zacal jsem varit pozdeji nez obvykle (az v sest:(). Zakvasil jsem az po 23 hodine. Uz byt o fakt chtelo chladic:). Chladil jsem dve hodky v hrnci venku, ale pak uz venku byla teplota nad 23°, tak jsem presunul hrnec do vany a sundal poklicku. A jeste byl tak hodku hrnec v lednicce, kde je 4-6 stupnu. No zalezi jak zrovna zavira termostat. Ale prumerna denni teplota je kolem 5.6°. Konecne lednice ma uz displej a vim aktualni teplotu, kdyz jdu kolem:). Pivo asi pujde do kyvety. Lahvi mam tak max 15 kousku. A aspon si vyzkousim prvni cepovani piva ze „sudu“. Chtel jsem uvarit 18° pivo, ale uvaril jsem jen 14,74°. Asi bude nekde chyba:(. Asi jeste u dalsiho testu upravim recept. Nejak me i zklamalo michadlo, asi spatne zvoleny slad, ale michadlo se nebylo schopne roztocit. Musel jsem varku michat rucne:(. Az po 3 rmutu se podarilo trosku michadlu protocit v hrnci. Ale stejne slo pryc, protoze se zase odpojilo od motorku. Spatne je, ze zavit je ve stejnem smeru jak se toci michadlo. Nevim jak budu michat vetsi varky, kde bude 10 kilo sladu. Asi zkusim priste 10 kilo plzne, a ne mix sladu.

Mozna bude pivo nacervenale.

Recept:

Vystirka do 15l, vyslazovani 11,3l .18° 22l

Slad:

  • Carared 1160g
  • Carapils 580g
  • Plzen 4160g
  1. 38° 10minut vystirka
  2. 65° 80minut
  3. 73° 30minut
  4. 78° 10minut odrmutovaci teplota

Chmel:

  • 60minut Coumbus 14,9% 25g
  • 15minut Amarillo 6,8% 20g
  • 0minut Summit 16,9% 20g Whirlpool
  • IBU 41

18° 22l moc nevyslo. Uvaril jsem 14,74°

Zacal jsem varit kolem 6.30. Vyslazoval jsem kolem 11.15+30 odpocinuti. Chmelovar konec a whirlpool 14.40. A pak dlouhe chlazeni,az do 23, kdy uz telota bylo kolem 23°. Hodinu jsem si hral s michadlem a stejne jsem nakonec musel pouzit varecku:(.

 

Podobné příspěvky

2 Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *